Friday 16 March 2018

Je učitel bez žáků učitelem?

Spousta lidí závidí učitelům prázdniny. Ty byly i mojí motivací ke snění o tomto povolání - asi tak kolem druhé třídy. Nakonec se ale ukázalo, že prázdniny jsou pro učitele doba, kdy se věnuje hlavní náplni svého úvazku - papírování - a nemá pražádnou záminku si od něj odskočit do výuky.
...


Nadsázku stranou - prázdniny zkrátka nejsou tou dobou relaxu a regenerace, kterou by si člověk představoval. Hlavní "Re," které jsem si o prázdninách dopřál já, bylo součástí předmětu e-mailových zpráv. Po měsíci čekání na prázdniny jsem si konečně zajel nechat spravit bolavý zub, ale během těch 6 hodin ve vlaku, i když byl víkend nebo jsem měl ten den ve výkazu napsáno "dovolená" se stejně nedalo dělat nic lepšího než pracovat - vymýšlet věci do výuky, v duchu formulovat odpověď na tohle a prevenci tamtoho... Zkrátka buď je člověk učitelem 24 hodin denně, nebo by možná měl změnit povolání. (Fun fact: když jsem byl na pracáku a dali mi doporučení, abych se hlásil o zaměstnání u probační a mediační služby, napsal jsem do motivačního dopisu: "Jakožto bývalý učitel státní ZŠ mám zkušenosti z prostředí podobného vězeňskému.")

Několik kolegů se také rozhodlo ušetřit cennou dovolenou (které není tolik co prázdnin) na čas, kdy se mdlé skorojarní slunce nestřídá s vydatným deštěm. Ve čtvrtek paní Hánová čile pracovala na školní síti. V duchu základního přírodního zákona, kterým je zákon schválnosti, k tomu pravila: "Jdu spravit jeden problém, a nejen že ho nespravím, objevím další dva." Teď v pátek tráví v horním kabinetu čas i páni učitelé Holcepl a Kuba, někdy ve společnosti studentů, kteří si volné dny prázdnin krátí doplňováním známek. Já sdílím dolní patro s paními učitelkami Douchovou a Novákovou. S tou první se snažíme obnovit výzdobu za základní škole takovým způsobem, abychom té druhé nezničili skleníček. Paní Koubová nás dnes nehlídá, už od těch učitelů také potřebuje prázdniny.

Autor článku: Matěj Bína

2 comments:

  1. https://issuu.com/educanet4/docs/bersk_.docx

    ReplyDelete
  2. Váš odkaz je bezpečný a relevantní, ale prosím příště uveďte jméno a nějaký kontext. Komentáře ve formě holého odkazu obecně považujeme za spam.

    ReplyDelete