Wednesday, 21 March 2018

Když je to barevné, je to chemie

Jeden z Murphyho zákonů praví [zdroj, volně přeloženo]:
1. Pokud je to zelené nebo se to hýbe, je to biologie.
2. Pokud to smrdí, je to chemie.
3. Pokud to nefunguje, je to fyzika.

Pondělní seminář Chemie a barvy předvedený lektory pražské VŠCHT ukázal, že chemie nemusí nutně jenom smrdět, ale může být červená, žlutá, modrá, fialová - ba i zelená, což jasně prokazuje její úzké propojení s biologií.
...


Viděli jsme pokusy:
duha z rajčatové šťávy,
 
kyanotypie,
 
a amoniaková fontána.

Další část se věnovala Chemii a potravinám. Měli jsme 
ochutnávku všech pěti chutí (věděli jste, že jich je pět?), 

test pálivosti 

a detekci škrobu v potravinách. 

Následovaly další pokusy pro vyšší ročníky gymnázia, ale u těch už bohužel nebyl žádný ze stálých členů redakce. Pořídili jste nějaké vlastní fotky pokusů? Neváhejte je poslat na adresu šéfredaktora!

Autor článku a fotografií: Matěj Bína

No comments:

Post a Comment